USA er et stort, magtfuldt og inspirerende land. Derfor er det ikke mærkeligt, at vi danskere gennem årene har taget nogle af deres traditioner og fænomener til sig.

Vi danskere er vilde med traditioner, og det er netop en af grundene til, at vi hurtigt tager traditionerne til os. Derudover er det privatforbruget for danskere steget gennem de seneste par år, hvilket også er en af grundene til, at traditionerne er blevet budt velkommen i den kaliber. Butikkerne ser en fordel i de amerikanske traditioner, da det ofte betyder en højere omsætning for dem.

Der er mange amerikanske traditioner på vej til Danmark, men særligt tre fænomener har taget os med storm.

Valentinsdag

Nogle mener, at traditionen omkring valentinsdag er smuk idet den hylder kærligheden. Andre mener, at det er noget pladder, som udelukkende er til for at øge omsætningen på restauranter og i blomsterbutikker. Holdningerne omkring valentinsdag er delte, men flere og flere er altså alligevel begyndt at tage traditionen til sig og give blomster og chokolade til deres udkårne – eller invitere dem ud at spise.

Traditionen omkring valentinsdag går hele tilbage til 300 år før Kristus. Dengang fejrede romerne nemlig frugtbarhedsfestival til ære for guden Lupercus midt i februar, og det er altså også midt i februar, at valentinsdag falder.

Frugtbarhedsfestivalens højdepunkt var et lotteri, der gik ud på, at byernes ungkarle trak sedler med pigers navne. Den pige som sedlen repræsenterede skulle være ungkarlens partner året ud. Det endte tit ud i kærlighed og ægteskab, og derfor blev festivalen hurtigt forbundet med kærlighed.

Den katolske kirke, som romerne jo var tilknyttet, brød sig ikke om traditionen, og derfor endte paven i år 498 med at forbyde traditionen. I stedet kom han op med traditionen omkring valentinsdag.

Mange lande har altså holdt fast i traditionen omkring valentinsdag i mange år, og i de seneste 20 år har traditionen taget fart i Danmark.

Halloween

Traditionen omkring Halloween er ligeledes noget, som danskerne har tyvstjålet fra USA. Dog har danskerne fordrejet det, og gjort det til deres egen tradition. Den første søndag i november er Allehelgensdag og i USA bedre kendt som Halloween.

I USA handler Halloween om at klæde sig uhyggeligt ud, og der er fokus på gys og gru. I Danmark handler Halloween mere om at hygge sig med familien, da man samles for at udhule græskar, der lyser og skaber hygger uden for husene.

I Danmark har man fastelavn, som er en højtid og tradition, hvor man klæder sig ud og ringer på dørklokker. Til fastelavn bruger man altså også en del af traditionen omkring Halloween, men det er alt sammen fordrejet, og er blevet gjort mere dansk.

Black Friday

Vi må selvfølgelig ikke glemme Black Friday, når det handler om amerikanske fænomener, som danskerne har taget til sig.

Black Friday er dagen efter den amerikanske Thanksgiving, som er den sidste torsdag i november. Black Friday går som bekendt ud på at butikkerne sætter deres varer på tilbud, så de handlende kan opnå store rabatter.

I USA er det nemlig kun de fysiske butikker, der kører tilbud på Black Friday. Online butikkerne skal vente til mandagen efter, hvor der i USA traditionen tro er Cyber Monday.

I Danmark har man gennem de seneste år taget traditionen omkring Black Friday til sig. Forbrugerne starter deres julegaveindkøb på den sidste fredag i november, da de får deres varer til billigere priser. Dog er Black Friday, ligesom de andre nævnte traditioner, gjort mere dansk. Både fysiske butikker og webshops er altså med på Black Friday, og fænomenet Cyber Monday har endnu ikke fået sit gennembrud i Danmark.

Både webshops og de fysiske butikker har de seneste par år opnået omsætningsrekord i forbindelse med Black Friday, og forventningerne til de fremtidige Black Fridays er høje fra både forbrugernes og virksomhedernes side.